Koska sähkölasku ei pienene itsestään.

Vertaa ja tilaa uusi sähkösopimus

Kilpailutuksen tarjoaa VertaaEnsin.fi

Tilaa uusi sähkösopimus minuuteissa

Jos vanha soppari takkuaa, sähkösopimuksen vaihtaminen ei todellakaan ole vaikeaa. Yleensä etenkin asuntoa vaihtaessa mieleen tulee vaihtaa myös sähkösopimus.

Kilpailuta sähkösopimukset muutaman kerran vuodessa, olit sitten muuttopuuhissa tai et. Nykymaailmassa energian ja sähkön hinnanvaihtelut takaavat sen, että jatkossakin sähköyhtiöt kilpailevat asiakkaista tarjoamalla parempiehtoisia sopimuksia edullisemmalla hinnalla. Sähkön kilpailutus on asiakkaiden tapa saada säästöä sähkölaskusta, melkein kaikkialal Suomessa. Katso vaikka itse.

Kilpailuta ja tilaa sähkösopimus vaivatta

Kilpailutuksen tarjoaa Vertaaensin.fi

Miksi sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa juuri nyt?

Sähkön hinnan heilahtelut ovat jokavuotinen ilmiö, joka näkyy suomalaisten sähkölaskuissa erityisesti talviaikaan ja kovilla pakkasilla. Vuosi vuodelta sähköverkkoihin ja tuotetun sähkön hintaan kohdistuu enemmän muutospainetta myös päästökaupan, energiantuotannon ja sähkönkulutuksen kasvun vuoksi, muun muassa osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Jos kotisi sähkölasku sisältää pörssi-, tai markkinahintaista sähköä, on hyvä aika kilpailuttaa uusi sopimus vuoden 2024 aikana.

Sähkösopimuksen tekeminen on helpointa netissä, minne tahansa Suomeen. Kannattaa muistaa tarkistaa ensin, että sinulla ei ole voimassa olevaa määräaikaista sähkösopimusta, sillä ilman perusteltua syytä määräaikainen sähkösopimus voi olla vaikeaa vaihtaa ennen sopimuskauden loppumista.

Sähkösopimuksen hinta: Näin sähkölaskun suuruus määräytyy

Mitkä asiat vaikuttavat sähkösopimuksen hintaan?

01.

Sähköenergian hinta

Energian hinta on se, jota sähkösta joudutaan maksamaan per kilowattitunti (kWH). Tämä on se osa sähkölaskusta, jonka voit kilpailuttaa.

02.

Sähkönsiirto

Sähkön siirtohinta koostuu paikallisen verkkoyhtiön perusmaksusta, sekä omaan energiankulutukseen perustuvasta maksusta. Mitä enemmän kulutat sähköä, sitä suurempi on sähkösopimuksen siirtomaksu.

03.

Sähkövero

Sähkövero sisältyy sähkönsiirtolaskuun. Sähköveroluokkia on kaksi, joista 1. veroluokka on varattu henkilöasiakkaille, kun taas 2. veroluokka on yrityksille.

04.

Sähkön kulutus

Sähkönkulutus on toinen osa sähkölaskua, jonka suuruuteen voit vaikuttaa. Helpoin tapa vaikuttaa sähkönkulutukseen on karsia hukkakulutusta oman asumismuodon mukaan.

Miksi yhdestä sähkösopimuksesta tulee kaksi eri sähkölaskua?

Yhdestä sähkösopimuksesta tulee kaksi eri laskua, koska yksi sähkösopimus sisältää kaksi sopimusta: Yksi sopimus, jolla ostat sähkön, ja toinen, jolla ostat sähkön siirron. Sähkön myynti ja siirto on jaettu kahteen eri sopimukseen. Paikallinen verkkoyhtiö vastaa sähkön siirrosta, kun taas sähköyhtiö vastaa sähkön tuottamisesta. Saat näistä kaksi eri sähkölaskua.

Mikä on paras sähkösopimus sinulle?

Erilaiset sähkösopimukset sopivat erilaisiin koteihin. Sähkösopimuksissa on eroja sekä tariffien, sopimustyyppien, että sähkön tuotantotavan osalta.

Tariffit eli sähkönjakelutuotteet

Yleissähkö, yösähkö ja kausisähkö ovat sähkön jakelutuotteita, joita sähköverkkoyhtiöt tarjoavat. Niitä kutsutaan myös tariffeiksi.

Yleissähkösopimus

Yleissähkö eli perussähkö on nimensä mukaisesti sellaista sähköä, joka ei riipu siitä, mihin vuodenaikaan tai vuorokaudenaikaan sitä käytetään. 

Yösähkösopimus

Yösähkö eli aikasähkö tai kaksiaikasähkö tarkoittaa sopimusta, jossa yö-, ja päiväsaikaan on käytössä kaksi eri sähkön mittaustapaa. Tähän vaikuttaa valtakunnallinen aikavyöhykejaottelu, ja normaalisti päiväaikahinnoittelu on välillä 07-22, ja yösähköhinnoittelu klo 22-07.

Kausisähkösopimus

Kausisähkö, eli vuodenaikasähkö tai talvipäiväsähkö on sellaista sähköä, jossa hinnoittelu riippuu vuodenajasta, käytännössä siis talviajasta ja muusta ajasta. Kausisähkösopimus sopii erityisesti omakotitaloon tai mökille, jos käytössä on myös jokin muu lämmitysmuoto, kuin sähkölämmitys, kuten varaava takka tai ilmalämpöpumppu. Luonnollisesti energian hinta on edullisempaa kesällä, kun kysyntää on vähemmän. Talven kalliita energiapiikkejä voidaan tasata muilla lämmitystavoilla. 

Vertaa sähkösopimustyypit

Erilaisia sopimustyyppejä on valtavasti. Katso alta tarkemmat esittelyt eri sähkösopimustyypeistä laskutustavan mukaan.

Kiinteähintainen sähkösopimus

Kiinteähintainen sähkösopimus eli kuukausisähkö on hyvä valinta, kun haluat sähköa kiinteään hintaan tietylle ajanjaksolle, yleensä kahdeksi vuodeksi. Sähkö on saatavilla kiinteään hintaan yleensä joko yleissähkönä tai kaksiaikasähkönä. Kiinteähintainen sähkösopimus on sähköyhtiöiden perustuote, joka sopii useimpaan kotiin. 

Pörssisähkösopimus

Pitkässä juoksussa pörssisähkö on tutkitusti halvin.

Pörssisähkö on tuntihinnoiteltua, jolloin sähkön hinta voi muuttua sopimuskauden aikana huomattavasti. Pörssisähkö on sähköpörssin hintojen avulla hinnoiteltua sähköä, jota sanotaan myös spot sähköksi. Myyjän kananlta spot sähkösopimus takaa sen, että sähkömyyjän ei tarvitse erikseen leipoa hinnan liikkumavaraa sähkön loppuhintaan asiakkaalle. Pörssisähkösopimusta ei kuitenkaan voi suositella esimerkiksi silloin, jos asut isossa omakotitalossa, jossa on sähkölämmitys. Sähkön talviset hintapiikit tuntuvat tällöin huomattavasti myös omassa lompakossa.

Markkinahintasähkösopimus

Markkinasähkö tai markkinahintasähkö on sellaista sähköä, jossa maksetaan pörssisähkösopimuksen tapaan vaihtuvaa sähkön hintaa. Markkinasähkösopimuksessa sähkön hinta lasketaan erikseen esimerkiksi kuukausittain, perustuen sähköpörssin, kuten Nord poolin tai Nasdac Commodities hinnan mukaan. Kuukausienergian hinta määritellään sähköpörssin hinnan mukaan, mutta toisin kuin pörssisähkösopimuksissa, sitä ei tarvitse seurata ihan päivittäin. Yleensä seuraavan kuukauden sähkön markkinahinta tulee tietoon pari viikkoa ennen kuun päättymistä.

Uusiutuva sähkösopimus

Kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä voi kuukausitasolla vähentää ekologisella sähkösopimuksella? Noin 50-90 kg/kk. Ympäristösähkö tai ilmastoystävällinen sähkösopimus tarkoittaa käytännössä fossiilivapaata sopimusta, jolloin sähköntuotannossa ei ole käytetty fossiilisia polttoaineita. Esimerkiksi Vattenfallin kaikki sähkö on tuotettu fossiilivapaasti.

Aikasähkö ja kausisähkösopimus

Aikasähkö ja kausisähkö ovat hyviä sähkösopimuksia sähkölämmittäjälle, sillä näissä sähkösopimuksissa sähkön hinta vaihtelee vuoden tai vuorokauden ajan mukaan. Näin sähkössä voi säästää helpoiten silloin, kuin sitä ei itse tarvitse. Tavallisesti aikasähkösopimuksissa on kaksi eri hintaa yölle ja päivälle, kun taas kausisähkösopimuksissa on hinnat erikseen talvelle ja muille vuodenajoille.

Spot-sähkösopimus

Toiseksi saat lähes aina edullisemman sopimuksen. Tähän on kaksi tärkeää syystä: monet sähköyhtiöt tarjoavat uusille asiakkaille melkoisia etuja, mikä yleensä näkyy hyvänä hintana. Tavoitteena on saada uusi asiakas ja kasvattaa näin omaa myyntiä.

Vastavuoroisesti nykyinen yhtiösi pyrkii tarjoamaan entistä parempaa hintaa, mikäli saa selville, että olet vaihtamassa. Sähköyhtiölle on aina kalliimpaa menettää vanhoja asiakkaita kuin hankkia uusia, joten vanhoista asiakkaista pyritään pitämään kiinni kynsin ja hampain.

Sähkösopimus ja kotivakuutus

Kolmanneksi saat juuri sellaista sähköä kuin haluat. Tällä tarkoitetaan niin sopimustyyppiä, sen kestoa kuin myös sähkön alkuperää. Kun kilpailutat sähkösopimuksesi, sinulla on mahdollisuus muokata sitä juuri sen näköiseksi kuin haluat.

Ota huomioon, että nykyään on mahdollista ostaa myös erilaisia lisäpalveluita, joiden avulla sinulla on parempi kontrolli sopimuksestasi. Näitä lisäominaisuuksia ei ollut kymmenen vuotta sitten, joten saatat hämmästyä toden teolla. Tärkeintä on, että tilaat vain sellaista, mitä haluat.

Kuukausimaksuton sähkösopimus – ei perusmaksua

Kuukausimaksuton sähkösopimus takaa edullista sähköä ainakin sopimuksen ensimmäisiksi kuukausiksi. Sähkösopimukset, joissa ei ole kk maksua, ovat yleensä sähköyhtiöiden tarjouksia.

Kuukausimaksuton sähkösopimus ei sisällä perusmaksua. Sähkösopimuksen perusmaksu on asiakkaan erillinen maksu sähköyhtiölle. Perusmaksuttomia sähkösopimuksia tarjoaa esimerkiksi Kotimaan Energia.

Sähkösopimus kulutuksen mukaan

Jos haluat maksaa sähköstä kulutuksen mukaan, tällöin sinulle käy lähes mikä tahansa sähkösopimus, kuten sopimus ilman perusmaksua.

Käytännössä muut sähkösopimukset, paitsi kiinteähintaiset sähkösopimukset, ovat sellaisia, joissa asiakas maksaa sähkön kulutuksen mukaan.

Vertaa sähkösopimus nopeasti

Onko uusi sähkösoppari unohtunut? Jos sähkösopimus unohtui solmia esimerkiksi muuton yhteydessä, ei huolta. Useille paikkakunnille pystyy solmimaan uuden sähkösopimuksen muutamassa minuutissa.

Sähkösopimus 3kk

Jos olet hankkimassa sähkösopimusta esimerkiksi kesäasuntoon tai lyhyen työpätkän ajaksi toiselle paikkakunnalle, kannattaa ehdottomasti hankkia toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jonka voi katkaista silloin kun siltä tuntuu. Tavallisesti irtisanomisaika on kuitenkin 14 vuorokautta. Näin saat sähkösopimuksen tehtyä vaikkapa vain 3 kk ajaksi.

Sähkösopimus 6kk

Myös puolen vuoden sähkösopimuksia etsiessä kannattaa turvautua toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin, jotka eivät sido sinua sopimusajaksi. 6 kk sähkösopimuksia etsiessä kannattaa pitää mielessä, että yleensä toistaiseksi voimassa olevista sähkösopimuksista joutuu maksamaan hieman enemmän kuin määräaikaisista sähkösopimuksista.

Sähkösopimus 12 kk

Jos etsit sähkösopimusta 12 kk ajalle, sinulla on jo huomattavasti valinnanvaraa. Tällöin kannattaa hyödyntää markkinoiden paras sähkötarjous. Yleensä tämä on määräaikainen, ja sitoo koko vuodeksi. Toisaalta säästät verrattuna toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin.

Sähkösopimus 24 kk

24 kk sähkösopimukset ovat pääsääntöisesti aina määräaikaisia. Mitä pidemmäksi aikaa sähkösopimusta etsit, sitä paremman tarjouksen voit saada. 24 kk sähkötarjouksia voit löytää useilta sähköyhtiöiltä. Helpoiten 12 ja 24 kk sopimukset löytyvät kilpailuttamalla sähkösopimus.

Sähkösopimus ilman määräaikaa

Sähkösopimus ilman määräaikaa on toistaiseksi voimassa oleva. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sähkön hinta voi olla hieman korkeampi kuin määräaikaisissa. Ne ovat kuitenkin joustavampia, ja toimivat etenkin silloin, jos viivyt kyseisessä asuinpaikassasi vain tietyn ajan.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Kannattaako sitten hankkia määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? Se riippuu siitä, kuinka pitkäksi aikaa tarvitset sähköliittymää. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että paremmat tarjoukset ja alemmat hinnat koskevat yleensä tarjousjaksoja, jotka edellyttävät määräaikaista sähkösopimusta.

Sähkösopimuksen hinta eri sähköyhtiöiltä

Suomessa on paljon sähköyhtiöitä, jotka tarjoavat sähkösopimuksia kuluttaja-asiakkaille joko paikallisesti tai valtakunnallisesti. Valinnanvaraa siis riittää, aina Nuorgamista Hankoon asti. Seuraavassa esittelemme eri sähköyhtiöiden tavalliset sähkösopimukset ja tarjoustyypit.

Alva sähkösopimus

Sähköyhtiö Alva on toiminut alun perin Jyväskylän alueella, mutta on nykyään osa Värettä. Katso Alva sähkösopimukset Väreen sopimustuotteista.

Fortum sähkösopimus

Fortum sähkösopimukset ovat saatavilla kaikkialle Suomeen. Fortumin perussähkötuotteita ovat esimerkiksi Fortum Vakio ja Fortum Takuu.

Helen sähkösopimus

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen tarjoaa monenlaisia sähkösopimuksia, ja Helenin sähkötuotteita ovat muun muassa Helen Perus, Kiinteähintainen, Ympäristösähkö ja Tuulisähkö.

Oomi sähkösopimus

Oomilla on useita erilaisia sähkösopimuksia, joita ovat muun muassa Oomi Jatkuva ja Oomi Kiinteä.

Väre sähkösopimus

Väre on useiden sähköyhtiöiden yhteenliittymä, joka toimii markkinointi-, ja myyntikanavana myös paikallisille sähköyhtiöille. Väreen sähkösopimustyyppejä ovat muun muassa Kuukausisähkö, Määräaikainen sähkö, Kuukausisähkö + Laaja kotivakuutus, ja Pörssisähkö.

Vattenfall sähkösopimus

Vattenfallin kaikki sopimukset sisältävät täysin fossiilivapaata energiaa. Suosittuja Vattenfall sähkösopimuksia ovat muun muassa Ilmasto Mix ja Ilmasto Vakio.

Elenia sähkösopimus

Elenia on sähköverkkoyhtiö, joka tarjoaa erilaisia sähkösopimuksia sähkönsiirtoon. Elenia sähkösopimus on siis sähkönsiirtosopimus osana toista sähkösopimusta.

Loiste sähkösopimus

Loiste Energian sähkösopimukset ovat nykyään osa Lumme Energiaa. Katso Loiste sähkösopimukset Lumme Energian sopimustyypeistä.

Ilmatar sähkösopimus

Ilmatar on tuulisähköyhtiö, jolta löytyy useita ilmastoystävällisiä sähkösopimuksia. Ilmatarin sähkösopimuksia ovat muun muassa Ilmatar SPOT, Ilmatar Tuuli12, ja Ilmatar Tuuli 24.

Oulun Energia sähkösopimus

Oulun Energian sähkösopimukset ovat nykyään osa Oomia. Katso siis Oulun Energian sähkösopimukset Oomin sähkötuotteista.

Kotimaan Energia sähkösopimus

Kotimaan Energia on valtakunnallisesti toimiva sähköyhtiö, jonka tuotteita ovat muun muassa Hyvä Diili 24kk, Netto Diili 24kk, ja Helppo Diili.

Savon Voima sähkösopimus

Savon Voima sähkösopimukset ovat sähköverkkosopimuksia. Saat Savon Voiman sähkösopimuksen silloin, kun asut Savon Voiman verkon alueella.

Lumme Sähkösopimus

Lumme Energian sähkösopimuksia ovat esimerkiksi Tuulisähkö, Olympiasähkö, Lumme Puusähkö ja Sähkösoppari.

Lumo Sähkösopimus

Energiayhtiö Lumon sähkösopimuksia ovat muun muassa MarkkinaPlus, Tuntispot ja Määräaikainen.

Kuopion Energia sähkösopimus

Kuopion Energian sähkösopimusten myynnistä vastaa sähköyhtiö Väre. Katso Kuopion Energian sähkösopimukset Väreen tarjonnasta.

Nordic Green Energy sähkösopimus

Nordic Green Energy tarjoaa eripituisia määräaikaisia sähkösopimuksia, sekä toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia. Nordic Green Energyn sähkösopimustuotteita ovat muun muassa Kuukausitakuu, Kvartaalitakuu, sekä Pörssisähkö.

Sähkösopimus nuorelle: Voiko alaikäinen solmia sähkösopimuksen?

Nykyään myös alle 18 vuotiaat saattavat muuttaa omilleen, esimerkiksi opiskelujen vuoksi. Alaikäiselle sähkösopimus voidaan kuitenkin solmia vain huoltajan tai muun täysi-ikäisen henkilön nimiin.

Sähkösopimus ja muuttaminen

Vaikka sähkösopimusten hinnat kannattaa vertailla pari kertaa vuodessa, yleisin syy sähkösopimuksen vaihtamiseen on muuttaminen uuteen asuntoon

Vertaa sähkösopimus uuteen asuntoon

Muista tehdä ajoissa sähkösopimus uuteen asuntoon. Sähkösopimusten kilpailutus ja sopimuksen vaihtaminen on tavallisinta siinä vaiheessa, kun muutetaan uuteen asuntoon. Sähköjen kytkentä voidaan nopeimmillaan tehdä uuteen asuntoon jo saman päivän aikana sähköyhtiön puhelinasiakaspalvelun kautta.

Sähkösopimus ja muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus uuteen asuntoon tehdään nykyään Digi-, ja väestötietovirastoon tehtävällä ilmotuksella tai julkisella muuttoilmoitus.fi-palvelulla. Muuttoilmoituksen yhteydessä on hyvä tarkastaa, että uuteen asuntoon on hankittu jo uusi sähkösopimus.

Sähkösopimus ennen muuttoa

Sähkösopimus voidaan tehdä uuteen asuntoon jo jopa 3 kuukautta ennen muuttoa. Sähkösopimuksen solmimista ei siis kannata jättää muuttaessa viime tinkaan, vaan hoitaa homma kerralla ja ajoissa. Näin takaat, että muuttopäivänä sähköt kulkevat uudessa kodissa mutkitta.

Sähkösopimus ja määräaikainen muutto

Sähkösopimuksen määräaikainen purkaminen voi tulla kyseeseen, jos olet muuttamassa määräaikaisesti toiseen osoitteeseen, esimerkiksi kesätöiden, opiskelun, tai työkomennuksen perässä. Sähkösopimuksen väliaikainen keskeytys ei yleensä kuulu sähkösopimuksen sopimusehtoihin, mutta helpompaa on solmia sopimus uudestaan takaisinmuuton yhteydessä. Sähkösopimuksen voi aina irtisanoa muuton yhteydessä. Väliaikaisesti sopimus voidaan keskeyttää esimerkiksi rakennus-. ja purkutilanteissa. Ole tällöin yhteydessä sähköverkkoyhtiöösi.

Sähkösopimus vuokralaisen vaihtuessa

Jos sinulla on sijoitusasunto, jossa maksat sähkölaskun vuokralaisen puolesta, kannattaa se luonnollisesti kilpailuttaa ennen uuden vuokralaisen muuttamista asuntoon. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Yleensä sähköt ovat vuokralaisen vastuulla, ja poismuutto on useimissa sopimuksissa tarpeeksi painava syy myös määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomiseen.

Sähkösopimus ja asuntokauppa

Kun olet myymässä asuntoa tai ostamassa uutta asuntoa, sinulla on oikeus irtisanoa vanha sopimus muuton yhteydessä. Jos kyseessä on tilanne, jossa asunto on asuntokaupassa ja esim. asuntoesittelyssä, voi olla hyvä idea silti pitää sähköt toiminnassa kaupantekoon asti.

Sähkösopimus tarjoukset: Voiko niihin luottaa?

Useimmilal sähköyhtiöillä on määräaikaisia sähkötarjouksia. Sähkösopimustarjous on hyvä sisäänheittotaktiikka uusia asiakkaita ajatellen, mutta sitoo usein uudet asiakkaat määräajaksi sähköyhtiöön.

Halvin sähkösopimus löytyykin yleensä sähkötarjouksia etsimällä. Edullisin sähkösopimus on yleensä 12, 24 tai 36 kk määräaikainen sopimus, jossa voi olla tarjous myös esimerkiksi siitä, että sopimuksen ensimmäisen puolen vuoden aikana ei peritä erillistä perusmaksua.

Sähkösopimustarjoukset ovat lähtökohtaisesti luotettavia, mutta kannattaa katsoa kilpailutus-, ja vertailuvaiheessa koko kuvaa: Kuinka paljon sähkösopimustarjous oikeasti hyödyttää? Mikä on koko sopimuskauden hinta? Kannattaa ottaa myös huomioon, että edullinen sähkösopimus ja sopimushinta saattaa olla voimassa vain aloituskuukausien ajan. Tämän vuoksi edullisin sähkösopimus ei välttämättä ole paras pitkässä juoksussa.

Jokaiseen kotitalouteen sopivat sähkösopimukset

Yli puolet suomalaisista asuu kerrostaloissa, ja omakotitaloissa vajaat 40 prosenttia. On meillä silti paljon muitakin mökkejä ja asuntoja, joihin tarvitaan sähköt. Katso alta esimerkit yksiöön, kaksion, kolmioon ja isompiin taloihin.

Sähkösopimus kerrostaloon

Sähkösopimus yksiöön, esimerkkinä kerrostaloyksiö 40 m2.

Sähkön kulutus kerrostalossa on kuukaudessa noin 200-300 kWh, riippuen siitä, asutaanko yksiössä yksin vai kaksin, ja onko siinä sauna.

Yksiöön tai kaksioon kannattaa valita perusmaksuton sähkösopimus, sillä käytetyn sähkön määrät ovat pieniä. Jos perusmaksu on esimerkiksi 4,50 euroa kuukaudessa, saattaa tämä tarkoittaa kilowattitunteina jopa puolta kuukausittaisesta sähkönkulutuksen hinnasta.

Kerrostalossa lämmitys toimii yleensä peruspattereilla, esimerkiksi kaukolämmöllä. Yksiöön riittää hyvin yleissähkösopimus tai perussähkö, jos kulutusta ei ole esimerkiksi jatkuvan sähkön käytön vuoksi huomattavasti tavallista enempää.

Pienen kaksion tai ison yksiön sähkönkulutus on suunnilleen saman suuruista, riippuen asukasmäärästä.

Sähkösopimus paritaloon

Sähkösopimus paritaloon, esimerkkinä paritaloneliö 100 m2.

Paritalot ovat yleensä tavallisia rivitaloja hieman suurempia perheasuntoja. Myös paritaloissa edullisimmat sähkösopimukset ovat määräaikaisia. Jos paritalossa on sähkölämmitys, kannattaa harkita kausisähkösopimusta talven hinnanvaihteluille.

Jos paritalossa ei ole sähkölämmitystä, neljän hengen paritalon sähkönkulutus on kuukaudessa noin 600 kWh.

Sähkösopimus omakotitaloon

Sähkösopimus omakotitaloon, esimerkkinä omakotitalo 5H + K 130 m2.

Suomessa on lähes miljoona omakotitaloa, ja omakotitaloasuminen on edelleen vahva trendi etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kuten muissakin suuremmissa asunnoissa, sähkölaskun suuruus määräytyy sen mukaan, onko omakotitalon lämmitysmuotona sähkölämmitys. Jos omakotitalo lämpiää esimerkiksi kaukolämmöllä, kuukausikulutus on noin 600-700 kWh. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkölasku voi olla helposti yli kaksinkertainen, ja kuukausikulutus jopa 1600 kWh kuukaudessa.

Sähkösopimus mökille

Vaikka Suomessa on edelleen paljon sähköttömiä mökkejä, monet suomalaiset tekevät omasta kesämökistä kakkosasunnon vetämällä sinne sähköt. Jos mökki on käytössä vain kesällä, kuukausimaksuton sähkösopimus sopii mökille hyvin, koska vuosittainen sähkönkulutus on pientä. Tällöin et turhaan maksa sähköstä silloin, kun et ole mökillä. Jos taas mökkiä käytetään ympäri vuoden, myös pörssisähkö sopii mökille mainiosti.

Sähkösopimus taloyhtiölle

Useat sähköyhtiöt tarjoavat sähkösopimuksia myös kokonaisille taloyhtiöille, tai suoraan taloyhtiöiden isännöitsijöille. Esimerkiksi Fortum tarjoaa taloyhtiöille sähkösopimuksia sekä kokonaisvaltaisia ratkaisuja kaukolämpöön, viilennykseen ja uusiutuvaan energiaan liittyen. Myös maalämpö on nykyään suosittu sijoitus taloyhtiöille, sillä se maksaa itsensä takaisin.

Sähkösopimuksen irtisanominen

Useat sähköyhtiöt tarjoavat sähkösopimuksia ympäri Suomea, joten vaikka vaihtaisit paikkakuntaa, sinun ei välttämättä tarvitse irtisanoa nykyistä sähkösopimustasi. Sähkösopimuksen irtisanomisaika on kuluttaja-asiakkaille 14 vuorokautta, jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Jos siis olet muuttamassa asunnosta kuun vaihteessa, irtisano vanha sopimus kuun puolivälissä. Sähkösopimuksen lopettaminen kannattaa tehdä kirjallisesti sähköpostiasiakaspalvelun kautta, jotta epäselvyyksiltä vältytään.

Sähkösopimuksen irtisanominen tulee tehdä suoraan siihen sähköyhtiöön, jonka kanssa sinulla on sopimus. Sähkönsiirtoa ei tavallisesti tarvitse irtisanoa erikseen. Jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus, se päättyy määräajan jälkeen. Kuitenkin muuttaminen uuteen asuntoon on yleensä tarpeeksi painava syy irtisanoa myös määräaikainen sähkösopimus ennen määräajan päättymistä. Tämä kannattaa tarkistaa oman sähkösopimuksen sopimusehdoista.

Tavallisesti sähkösopimusta ei voi purkaa määräajaksi. Sähkösopimuksen määräaikaisen purkamisen sijaan helpoin tapa muuttaessa on irtisanoa sopimus ja hankkia uusi sopimus takaisinmuuton yhteydessä.

Sähköntoimituksen virhe

Sähköntoimituksen virhe on tilanne, jossa sähköä ei asiakkaasta riippuvista syistä tule töpselistä asuntoon. Tavallinen tilanne on esimerkiksi pitkä sähkökatko. Tällöin asiakkaalla on oikeus hinnanalennukseen. Sähkökatkon kestäessä yli 12 tuntia, on sähköyhtiön asiakas oikeutettu vakiokorvaukseen. Korvauksen määrä riippuu siitä, kuinka paljon maksat sähkönsiirrosta (verkkopalvelumaksusta). Lisäksi sähköntoimituksen virheen yhteydessä voi hakea vahingonkorvausta siitä, jos sähkölaitteet ovat hajonneet.

Suomessa myrskyää lähes jokaisena vuodenaikana. Etenkin taajaman ulkopuolella on paljon alueita, joissa sähköjohtoja ei ole kaapeloitu, eli vedetty maan alta. Sähkötolppien välillä kulkevat sähköjohdot ovat alttiita myrskytuhoille metsäisessä maassa. Pitkät sähkökatkot eivät ole kiva juttu, mutta niitä on mahdotonta välttää myrskytilanteissa. Tällöin sähköyhtiön asiakkaana voi tulla mieleen pohtia, oletko oikeutettu korvaukseen myrskytuhojen aiheuttamasta sähkökatkosta. Sähköntoimituksen virheeksi ei kuitenkaan katsota erityistä estettä, jota sähköverkkoyhtiö ei kohtuudella ja ennakoivalla toiminnalla, huolellisuutta noudattaen, olisi voinut välttää.

Sähköntoimituksen keskeyttäminen

Jos et maksa sähkölaskua, sähköntoimitus voidaan myös keskeyttää. Sähköntoimituksen keskeyttäminen on Suomen kaltaisessa maassa yleensä se viimeinen keino, jota käytetään jos laiminlyöt olennaisesti sähkölaskun maksamisen. Sähkö on kuitenkin peruspalvelu, joten sähköntoimituksen keskeyttämisessä on lakisääteisiä aikamääreitä. Ennen sähköntoimituksen keskeyttämistä sinun on saatava asiasta kirje tai muu kirjallinen huomautus, jonka lisäksi sähköyhtiön tai verkkoyhtiön tulee lähettää tästä erillinen katkaisuvaroitus. Sähköntoimituksen saa katkaista vasta 5 viikon kuluttua sähkölaskun eräpäivästä.

Jos asiakas ei ole maksanut sähkölaskua esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai muun painavan syyn vuoksi, saa sähköt katkaista vasta kolmen kuukauden kuluttua. Tällaisista syistä tulee ilmoittaa sähköyhtiölle heti, kuin mahdollista.

Myös Suomen talvi asettaa rajat sähkön katkaisulle. Kenenkään kotiin tulevaa sähköntoimitusta ei saa keskeyttää lokakuun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, ennen kuin sähkölaskun eräpäivästä on kulunut 4 kuukautta.

Sähkösopimuksen peruutusoikeus

Kuten kuluttajakaupassa yleensäkin, myös sähkösopimuksien myynnissä saattaa esiintyä tilanteita, joissa asiakas pyytää lisätietoa asiasta, mutta puhelimitse myydyn sähkösopimuksen tilausvahvistus tulee postiluukusta. Kilpailu-, ja kuluttajaviraston sivuilla löydät hyvät ohjeet sähkösopimuksen peruuttamisesta. Jos olet saanut puhelinmyyjältä vahvistuksen sopimuksesta, jota et ole tilannut, sinulla on täysi oikeus peruuttaa se 14 päivän kuluessa kuluttajansuojalain mukaisesti.

Jos tilausvahvistuksessa mainitusta myyntipäivästä on kulunut jo yli 14 vuorokautta, sinun tehtäväsi on reklamoida virheellisesti solmittu sopimus ja kiistää sähkösopimuksen syntyminen. Tee reklamaatio kirjallisena suoraan sähköyhtiölle. Voit kiistää sähkösopimuksen pätevyyden koska tahansa, myös silloin, kun sähköntoimitus on jo ehditty aloittamaan. Jos syystä tai toisesta reklamaatiosi ei ole mennyt eteenpäin tai sähköyhtiö ei suostu peruuttamaan sopimusta, ole suoraan yhteydessä kuluttajaneuvojaan.

Sähkösopimuksen siirto toiselle

Yleensä sähkösopimusta ei ole mahdollista siirtää toiselle henkilölle suoraan, vaan käytännössä vanha sopimus puretaan, ja uusi sopimus solmitaan toisen henkilön ja sähköyhtiön välillä. Sähköyhtiön ei kuitenkaan tarvitse olla sama, kuin aikaisemmassa sopimuksessa.

Sähkösopimus ilman luottotietoja

Suomessa maksuhäiriömerkintä estää paljon, ja on voimassa pitkään. Nuoruuden hölmöilyt saattavat estää myös elämän rakentamisen vanhempana ja viisaampana. Peruspalveluiden oikeus on kuitenkin vahva, jolloin sähkösopimuson mahdollista saada myös luottotiedottomalle. Sähköt lasketaan peruspalveluiden piiriin, joten maksuhäiriömerkintä ei voi olla perusteena sille, että sähköyhtiö ei suostu solmimaan sähkösopimusta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka usein sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa tehdä?

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa pari kertaa vuodessa ja muuton yhteydessä. Näin sähkösopimuksen kilpailutuksesta on eniten rahallista hyötyä.

Miten sähkösopimus kilpailutetaan?

Sähkösopimuksen kilpailutus tehdään omien sähkönkulutustietojen ja oman kotiosoitteen avulla verkkopalvelussa.

Mitä asioita sähkösopimuksen kilpailutuksessa kannattaa ottaa huomioon?

Sähkösopimusta kilpailuttaessa kannattaa ottaa huomioon oma sähkönkulutus, sekä asumismuoto. Muita
huomionarvoisia seikkoja ovat esimerkiksi sähkön tuotantotapa, sekä sähkön alkuperä.

Minkä sähköyhtiöiden sopimuksia voi kilpailuttaa?

Useimpien sähköyhtiöiden sopimuksia voi kilpailuttaa, mutta kaikki sähköyhtiöt eivät toimi valtakunnallisesti, vaan paikallisesti. Usein näitä sähköyhtiöitä ei löydy sähkösopimuksen kilpailutuspalveluista.

Pitääkö minun irtisanoa sähkösopimukseni itse?

Jos kilpailutat sähkösopimuksesi, sinun ei tavallisesti tarvitse irtisanoa edellistä sähkösopimusta itse, vaan uusi sähköyhtiö tekee sen puolestasi. Muuton yhteyssä on kuitenkin tärkeää muistaa irtisanoa vanha sähkösopimus.

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä?

Se, millainen sopimus kannattaa tehdä, riippuu siitä, millaiseen asuntoon ja tarpeeseen sopimus tulee. Perussähkösopimukset ovat suosittuja, mutta esimerkiksi pörssisähkö sopii sähkölämmitteiseen asuntoon, jossa on myös esimerkiksi ilmalämpöpumppu.

Milloin sähkösopimus kannattaa tehdä?

Sähkösopimus kannattaa tehdä ennen muuttamista uuteen osoitteeseen. Tiesitkö, että voit tehdä uuden sähkösopimuksen jopa 3 kk ennen muuttoa.

Mikä sähkösopimus sopii yksiöön tai kerrostaloon?

Kerrostaloon sopii hyvin esimerkiksi kiinteähintainen sähkösopimus, koska kerrostalojen lämmitysmuoto on usein kaukolämpö. Yksiöön voi olla hyvä hankkia perusmaksuton sähkösopimus, jos sellainen on saatavilla alueellasi.

Mikä sähkösopimus sopii omakotitaloon?

Se, millainen sähkösopimus sopii omakotitaloon, riipuu siitä, onko kyseessä sähkölämmitteinen vai esimerkiksi kaukolämmöllä lämmitettävä asunto. Koska sähköä kuluu paljon, paras sähkösopimus omakotitaloon on yleensä sellainen, jossa hinta per kWh on matala, kuten esimerkiksi pörssisähkösopimus.

Mikä sähkösopimus opiskelijalle?

Useat sähköyhtiöt tarjoavat erilaisia sähkösopimuksia opiskelijoille. Jos olet hankkimassa sähkösopimusta yksiöön, kannattaa yrittää saada perusmaksuton sopimus alhaisen sähkönkulutuksen vuoksi.

Mikä sähkösopimus sopii rivitaloon?

Paras sähkösopimus rivitaloon voi olla joko kiinteähintainen tai esimerkiksi markkinasähkösopimus, riippuen siitä, onko rivitaloasunnossa sähkösauna ja lattialämmitys.

Mikä sähkösopimus mökille?

Paras sähkösopimus mökille riippuu siitä, onko mökki ympärivuotisessa käytössä, vai käytössä vain kesäajalla. Kesämökeille paras sähkösopimus on sellainen, jossa maksat vain sähkön käytöstä, etkä esimerkiksi kiinteitä perusmaksuja ympäri vuoden. Jos mökki on käytössä ympäri vuoden, paras sähkösopimus on sellainen, jossa maksat mahdollisimman alhaista hintaa per kulutettu kilowattitunti.

Mikä sähkösopimus sopii muuttajalle?

Paras sähkösopimus muuttajalle on sellainen, joka sopii tulevaan asuntoon. Tämä kannattaa valita sekä asunnon koon, että lämmitysmuodon mukaan. Katso esimerkit eri asumistyypeistä ja muuttajan sähkösopimus.

Miten ja milloin teen sähkösopimuksen?

Sähkösopimuksen tekeminen onnistuu helpoiten netissä. Ennen sähkösopimuksen solmimista sähkön hinta on hyvä kilpailuttaa. Sopimus kannattaa tehdä vähintään pari viikkoa ennen muuttamista.

Mikä on sähkön alkuperä?

Sähkön alkuperällä tarkoitetaan sitä, mikä on sähkön tuotantomuoto. Sähköyhtiön velvollisuus on kertoa asiakkailleen, mikä on sähkösopimuksen sähkön alkuperä.

Mitä tapahtuu kun määräaikainen sähkösopimus päättyy?

Yleensä sähköyhtiö ottaa asiakkaaseen jo hyvissä ajoin yhteyttä uuden sähkösopimuksen solmimiseksi. Tee uusi sopimus heti vanhan päättyessä, ja mieluiten jo etukäteen.  

Miten ja milloin voin irtisanoa sähkösopimuksen?

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla. Paras tapa irtisanoa sähkösopimus on tehdä se kirjallisesti suoraan sähköyhtiöön tai sähkön myyjälle. Määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa sopimuksen päättymisen jälkeen, mutta esimerkiksi muuttaminen on yleensä tarpeeksi painava syy määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomiseen.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu sähkön myyntihinnasta, sähköverosta, sähkön siirtomaksusta, ja käyttäjän omasta sähkönkulutuksesta.

Mitä tarkoittaa kWh hinta?

Sähkön KWh hinta on tapa, jolla sähkön hinta esitetään, eli kilowattitunteina. Yksi kilowattitunti voi maksaa 5-25 senttiä. Kilowattitunti on energian mittayksikkö, eli teho per käytetty aika.  Käytännössä sähköä kuluttavat laitteet ja koneet kuluttavat sähköä tietyn määrän per aikayksikkö, josta tulee nimitys kilowattitunti. Sen sijaan sähkön tuotannossa käytetään tehon yksikköä joka on kilowatti, tai megawatti, joka on tuhat kilowattia.

Onko mahdollista saada sähkösopimus voimaan heti?

Sähkösopimus on yleensä mahdollista saada voimaan heti. Tällöin paras tapa on ottaa yhteyttä puhelimitse sähköyhtiöön ennen puolta päivää. Tällöin sähköt voi saada voimaan vielä saman päivän aikana. Myös netistä tilattuna sopimus voidaan saada nopeasti voimaan.

Scroll to Top