Mitä sähkö maksaa tänään?

Sähkön hinta

Kilpailutuksen tarjoaa Vertaaensin.fi

Vertaa sähkön hinnat eri sopimuksissa

Moni haluaa ottaa tämän vuoden projektiksi kilpailuttaa sähkösopimuksensa, kun korkeat hinnat eivät enää nappaa. Lisäksi viime joulukuun hintapiikki pelästytti monet ja sai nämä ajattelemaan, mikä on sähkön hinta kuukaudessa, jos kerran parin päivän hintapiikki on otsikoissa pitkin päivää. Saattaakin olla korkea aika kilpailuttaa oma sähkösopimus tai ainakin selvittää, missä mennään tällä hetkellä.

Katso sähkön hinta nyt

Kilpailutuksen tarjoaa VertaaEnsin.fi

Sähkön keskihinta säilynee nousujohteisena

On odotettavissa, että sähkön keskihinta sekä pörssissä että määräaikaisten sopimusten keskuudessa säilyy hitusen nousujohteisena niin kuin Suomen sähkömarkkinoilla noin yleensä. Jos siis onnistut pitämään hintasi samana kuin vaikkapa pari vuotta sitten, voit olla erittäin tyytyväinen kilpailutukseesi, sillä sähkö oli tuolloin poikkeuksellisen halpaa. Jos joudut ottamaan takkiisi alle 5 % korotuksella sähkön hinnassa, ei kannata huolestua. Todennäköisesti hieman alennusta sentään perusmaksussa tai ne kokonaan pois joksikin aikaa; näin toimii ainakin Fortum sähkön hintaa kilpailutettaessa, sillä yhtiöllä on varaa antaa pientä alennusta perusmaksuistaan.

Vertaa sähkön hinta: kWh-hinta vuonna 2024

Sähkön hinta nyt tuppaa luonnollisesti olemaan korkealla, sillä eletään talvea: tuolloin sähköä kuluu lämmitykseen ja valaistukseen tavallista enemmän, joten kysyntää on melkoisesti. Lisäksi kovilla ja äkillisillä paukkupakkasilla sekä vesivoimalat että tuulimyllyt eivät toimi täydellä teholla, jolloin sähköä pitää ostaa ulkomailta. Energiakriisin sähkön hintaan tuomat muutokset toki vaikuttavat vielä isosti hintoja korottavana tekijänä, sillä uusiutuvat energiamuodot eivät ole vielä kokonaisuudessaan syrjäyttäneet fossiilisia polttoaineita sähkön-, ja lämmöntuotannossa.

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia tarjotaan tällä hetkellä hyvin isolla hinnalla, sekä pörssisähkönä että kiinteähintaisena sähkösopimuksena.. Niiden kääntöpuoli on kuitenkin se, että hinta on voimassa toistaiseksi eli myyjä saa vaihtaa hintaa yksipuolisesti ilmoittamalla tästä valitsemaansa kanavaa pitkin.

Vertailua tehdessä kannattaa soittaa oma-aloitteisesti nykyiselle toimittajalleen ja mainita, että sähkösopimusta ollaan kilpailuttamassa. Sähköyhtiölle on paljon kalliimpaa menettää vanha asiakas ja hankkia tilalle uusi, joten tämän takia jo olemassa oleville asiakkaille tarjotaan hyvää hintaa; eteenkin, jos nämä osoittavat oma-aloitteisesti kiinnostusta omaa sähkösopimustaan kohtaan.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Loppupeleissä kuluttajan maksama sähkön hinta muodostuu kolmesta melko lailla yhtä suuresta osuudesta: sähköstä, sähkönsiirrosta ja sähköverosta. Sähkösiirron hinta sisältää itse siirron lisäksi myös sähköveron, minkä takia siirtolasku saattaa näyttää helposti jopa kaksi kertaa isommalta.

Ostetun sähkön hinta jakautuu monien osalla vielä edelleen kahteen osaan. Ensinnäkin on perusmaksu, joka maksetaan kuukausittain, vaikka sähköä ei käyttäisi laisinkaan. Lisäksi on itse sähkön kilowattituntihinta, josta voi säästää vähentämällä omaa kulutustaan. Perusmaksu ilmoitetaan usein muodossa XX €/kk ja itse sähkön hinta muodossa XX snt/kWh.

Kuten jo sanottu, Suomessa sähkön hintakehitys on melkoisen nousujohteista eli joka vuosi keskihinta on hieman edellistä korkeampi. Poikkeuksen muodosti vuosi 2020, jolloin koronapandemia sulki suuren osa paikoista, ja tämä puolestaan näkyi pörssin keskihinnan laskuna. Tällöin olikin erinomaisen hyvä aika tehdä määräaikainen sähkösopimus, jolla halvat vuoden 2020 hinnat saatiin lukittua pariksi vuodeksi eteenpäin. Vuodesta 2022 eteenpäin onkin sähkömarkkinoilla ollut melkoista hullun myllyä, ja niin sanotut “oikeat” sähkön hinnat ovat vasta saapuneet Suomen markkinoille. Yksinkertaistettuna pörssisähköllä pelaavat voivat saada suuriakin voittoja, mutta toisaalta pörssisähköä käyttävät kotitaloudet ovat useinmiten niitä, jotka seuraavat sähkön hintaa jatkuvasti.

Pörssisähkön hinta

Pörssisähkö on siinä mielessä suosittu sopimus, että sillä pääsee kerryttämään melkoisia säästöjä, mikäli kotona kuluu paljon sähköä esimerkiksi lämmittämiseen ja valaistukseen. Vielä paremmin tämä onnistuu, mikäli pystyt ohjaamaan talosi lämmitystä siten, että lämmitys on päällä vain öisin. Monet pörssisähkösopimukset ovat myös toistaiseksi voimassa eli voit vaihtaa halvempaan saman tien, kun parempi sopimus tulee vastaan. Mikäli sähkön kulutuksesi on tosiaan suurta, ei myöskään ole mitään järkeä jäädä tuijottelemaan sopimuksen perusmaksua: parin kolmen euron säästö ei tunnu missään, jos itse sähköstä kertyy kuukaudessa satasen lasku. Pörssisähkön valitsijalla on tärkeämpää saada mahdollisimman pienet sivukulut ja sen jälkeen säädellä omaa kulutustaan fiksusti.

Sähköyhtiöiden hintavertailuissa pörssisähkö saattaa virheellisesti näyttää melko halvalta, kun sen hinta ilmoitetaan vaikkapa muodossa +0,25 snt/kWh. Pitää kuitenkin huomioida tuo plus-merkki, joka on vain sähköyhtiön lisäämä välityspalkkio eli komissio itse sähkön spot-hinnan päälle.

Jos spot-hinta on 8,5 snt, niin sinulta laskutetaan 8,75 snt, koska siihen kuuluvat sekä spot-hinta että komissio. Pörssisähkön hinta tänään ei ole mikään tae sen hinnasta huomenna eli hinta on alati muuttuva. Tyypillisesti seuraavan päivän hinnat ilmoitetaan julkisesti kuluvan päivän iltapäivään mennessä.

Spot sähkön hinta

Pörssisähkön markkinaehtoisuus perustuu spot-hintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiselle tunnille on vuorokaudessa oma hintansa. Esimerkiksi spot-hinta voi olla klo 2–3 jopa alle 2 snt/kWh, mutta taasen illalla klo 17–18 hinta voi kivuta kuinka ylös tahansa. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että spot-hinnat ovat alempia kesällä kuin talvella ja yöllä kuin päivällä.

Sähkön hintakehitys pörssissä on ollut alaspäin sitten joulukuun suurista piikeistä ja viimeisen viikon keskiarvo on 19,5 snt/kWh, joka on melko maltillinen vuodenaikaan nähden. Pörssisähkön hinta tänään on hieman keskiarvoa korkeampi sillä se käy korkeimmillaan klo 17 aikaan, jolloin se on 34,7 snt/kWh. Sen lisäksi, että sopimuksessa on spot-hinta, sähköön lisätään myös se välityspalkkio, josta päättää sähköyhtiösi. Sen voit tarkistaa sähköyhtiön sivulta.

Kuten jo aiemmin todettu, pörssisähkö on hyvin edullinen isolle sähkölämmittäjälle, joka voi laittaa lämmityksen päälle yöllä. Tällöin sähkön spot-hinta on tuntuvasti alempi kuin päivällä ja näin pääset säästämään kymmeniä prosentteja, kun lämmität kotiasi silloin, kun sähkö on halpaa. Mikäli olet valinnut pörssisähkön, on erittäin suositeltavaa, että seuraat sähkön hintoja melko aktiivisesti, jotta olet perillä siitä, milloin ei ainakaan kannata kuluttaa sähköä. Hyvä työkalu hinnan seuraamiseen on Fingridin Tuntihinta-sovellus. Mikäli sinulla on yritys, jossa on pörssisähkösopimus, voit myös seurata sähkön arvonlisäverotonta hintaa.

Eri sähköyhtiöiden sähkön hinta

Suomessa sähköyhtiöiden tarjoamat sopimusmallit ovat melko samankaltaisia, minkä johdosta kuluttajan on helppo vertailla itse sähkön hintoja eri yhtiöiden välillä eikä tarvitse jäädä pyörimään yhden yhtiön sivuille vertailemaan paria sen tarjoamaa melko erilaista sopimusta. Tähän olemme koonneet joitain hyviä tärppejä eri sähköyhtiöiden välillä. Hinnat on kilpailutettu Energiaviraston pyörittämän sivuston sahkonhinta.fi kautta, jota kautta näkee kaikki sopimukseen kuuluvat piilokulutkin.

Mikäli asut kerrostalossa, kannattaa valita sellainen sopimus, jossa on mahdollisimman pieni perusmaksu; tai sitten sellainen, jossa sitä ei ole ollenkaan. Perusmaksu muodostaa monesti näin vähän kuluttavassa kohteessa suorastaan leijonan osan itse sähkölaskusta, vaikka kWh-hinta näyttääkin vähän korkealta. Kokonaiskustannuksiltaan halvimpia sopimuksia tarjoavat tällä hetkellä Korpelan Energia, jolla sähkö maksaa 8,06 snt/kWh eikä perusmaksua ole ollenkaan. Sähkö tosin tuotetaan sekasähkönä, eli se ei ole se kaikkein ympäristöystävällisin valinta. Hieman kalliimpi, mutta päästötön vaihtoehto on Helen, jonka perusmaksuttomassa sopimuksessa sähkö maksaa 8,11 snt/kWh.

Rivitaloon tai muuhun kuin sähkölämmitteiseen omakotitaloon voi olla hyvä hommata määräaikainen sopimus, jolla hinta lukitaan pariksi vuodeksi halvemman puolelle. Tässä kannattaa katsoa jo hieman itse kWh-hinnan perään ja valita siitä pienemmästä päästä. Vihreä Älyenergia tarjoaa hyvää hintaa kolmeksi vuodeksi: 6,98 snt/kWh ja perusmaksuakin vain 3,7 €/kk. Tämä on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, jossa suurin osa sähköstä on ydinvoimaa. Toinen hyvä vaihtoehto on Lumo Energia, jonka perusmaksu on 3,9 €/kk ja itse sähkön hinta 6,99 snt/kWh. Sopimus olisi voimassa kolme vuotta.

Mikä on sähkön Nordpool-hinta?

Varsinkin pörssisähkön käyttäjät ovat varmasti kuulleet parikin kertaa Nordpoolista, koska sieltä se itse pörssisähkö loppupeleissä tulee. Nordpool on Pohjois-Euroopan yhteinen sähkömarkkina, joka on yhteisen kantaverkon varassa. Tämän avulla siis vaikkapa ruotsalaisten ydinvoimaloiden ylituotanto voidaan siirtää helposti ja halvalla Suomeen, mikäli tarvetta ilmenee. Nordpoolin päämaja sijaitsee Bærumin kaupungissa, Norjassa.

Nordpoolin hinnat toimivat siten, että tulevan päivän hinnat ilmoitetaan kuluvan päivän keskipäivällä. Suomen ajassa tämä tarkoittaa klo 13 iltapäivällä. Tämän jälkeen hinnat ovat nähtävillä muun muassa Tuntihinta-sovelluksessa. Nordpool sanelee melko lailla Suomen ja koko pohjolan sähkömarkkinoiden tahdin, eli vaikka sinulla ei olisikaan pörssisähköä, Nordpoolin hinnat ja niiden ennusteet vaikuttavat siihen, millaisilla hinnoilla sähköyhtiösi myy vaikkapa määräaikaisia sopimuksia.

Nordpool sähkön hinta on sama koko markkina-alueella, mutta luonnollisesti se ilmoitetaan kaikkien asianomaisten omalla valuutalla.

Koska Nordpoolissa on mukana niin monta eri maata, jotka pystyvät vaivattomasti myymään sähköä toisilleen, alueen sähköntoimitus on harvinaisen vakaata; vikoja ilmenee yleensä vain paikallisen siirtoyhtiön omistamissa paikallisverkoissa, ei niinkään kantaverkossa, joka ylittää maiden rajoja. Mikäli sinulla on omaa pientuotantoa vaikkapa katolla olevien aurinkopaneelien muodossa, voit myydä ylimääräisen sähkön sähköyhtiöllesi, jota kautta se vaikuttaa hienoisesti myös Nordpoolin hintoihin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin sopimus kannattaa kilpailuttaa?

Paras aika on kesällä, jolloin hinnat ovat alhaisimmillaan. Toisaalta kannattaa aina kilpailuttaa ennen mahdollisen määräajan päättymistä noin pari kuukautta etukäteen.

Miten saan pörssisähköstä enemmän irti?

Kannattaa huolehtia siitä, että kotona on niin sanottu älylämmitys, eli pystyt säätelemään etänä sitä ajankohtaa, jolloin asuntosi lämmität.

Maksaako paperilasku jotain ekstraa?

Tämä riippuu yhtiöstä ja sitä kannattaa kysellä etukäteen.

Milloin saan kilpailuttaa määräaikaisen sopimuksen?

Lain mukaan voit solmia uuden määräaikaisen sopimuksen saman sähköyhtiön kanssa aikaisintaan 6 kuukautta ja toisen yhtiön kanssa 3 kuukautta etukäteen. Uusi sopimus kuitenkin alkaa aina vasta, kun vanha on umpeutunut.

Mitä tapahtuu, jos en kilpailuta ennen määräajan päättymistä?

Tällöin tipahdat niin sanotuille listahinnoille: sopimuksesi jatkuu toistaiseksi voimassa olevana saman yhtiön kanssa, mutta yhtiö saa nostella hintoja miten lystää. Sähköt eivät kuitenkaan katkea missään vaiheessa.