Miten valita edullista sähköä?
Mikä on halvin sähkösopimus 2024?
Katso edulliset sähkötarjoukset eri sähköyhtiöiltä!
Vertaa tarjoukset eri sähköyhtiöiltä ⬇️
Kilpailuta edullista sähköä
Talvella 2024 jatkuu yli vuosi sitten alkanut sähkön hintapiikki, joka on johtanut todella kalliisiin sähkösopimuksiin. Onkin hyvä pohtia, mistä löytyy halvin sähkösopimus, kun nykyisten hintojen makselu ei enää oikein nappaa.
Edullinen sähkösopimus vaivatta
Kilpailutuksen tarjoaa Vertaaensin.fi
Edullinen sähkösopimus netistä
Vuosi 2024 on oikein otollinen aika tehdä sähkön kilpailutus ja lyödä hinnat lukkoon seuraavaksi pariksi vuodeksi, kun sähkön hinta oli poikkeuksellisen alhaalla. Määräaikojen päättyessä on aika kilpailuttaa uudelleen sähkösopimukset uudelleen, ja tällä kertaa pitää tehdä melko paljon enemmän työtä sen eteen, mistä halvin sähkösopimus löytyy.
Tämän artikkelin avulla pääset nopeasti kärryille siitä, missä mennään tällä hetkellä, miten Suomesta on mahdollista löytää halpa sähkösopimus. Olemme hyödyntäneet Energiaviraston ylläpitämää sivustoa sahkonhinta.fi, josta löytyy vertailukelpoisesti lähes kaikkien sähköyhtiöiden tarjoamat sopimukset.
Halvin sähkösopimus: Mistä edullinen sähkösopimus?
Kannattaa pitää mielessä, että halvin sähkö ei aina tarkoita edullista sähköä: se, miten sinä asut ja kulutat sähköä, säätelee merkittävästi sitä, mikä on halpaa sähköä juuri sinulle. Pelkkien numeroiden tuijottelu ei siis kannata ja kannattaa myös muistaa, että sähkömarkkinat liikkuvat Suomessa nousujohteisesti: hitaasti, mutta varmasti. Tämä tarkoittaa sitä, että paras ja varmin tapa turvata itselleen hyvä hinta on lukita se mahdollisimman pitkäksi aikaa. Kun selailee eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia, huomaa melko nopeasti sen trendin, että 24 kuukauden sopimus on edullisempi kuin 12 kuukauden.
Määräaika saattaa tuntua epämiellyttävällä, mutta hyvin monelle, varsinkin sähkömarkkinoita vähän seuraavalle, mutta todellisuudessa määräaika on vain hintaturva, jonka saat kaupan päälle ilman erillistä lisämaksua. Viisas sähkön kilpailuttaja näet lukitsee sähkön hinnan mahdollisimman pitkäksi aikaa ja saa sitä kautta huolehdittua, että on saatu edullisin sähkö – halvin sähkö 24 kk:n ajaksi on ennen kaikkea sellainen, jossa hinta ei heilahtele vuoden ajan mukaan ollenkaan. Määräaika sitoo asiakkaan lisäksi myös sähköyhtiötä ja takaa halpaa sähköä koko sopimuskauden ajaksi.
Tällä hetkellä halvin sähkön hinta löytyy Vihreältä Älyenergialta, joka takaa kiinteää kWh-hintaa jopa 36 kuukaudeksi, mikä on pitkää aikaväliä ajatellen oikein halpa sähkö. Tässä sopimuksessa sähkö on suurimmaksi osaksi ydinvoimaa. Myös Helen tarjoaa enimmäkseen ydinvoimaa, mutta hinta on hieman korkeampi. Korpelan Energia tarjoaa myös melko edullista kWh-hintaa, mutta sähkön alkuperä on sekasähköä eli ei kovinkaan ympäristöystävällistä. Mikäli haluaa takuuvarmasti ympäristöystävällistä energiaa, tarjoaa Ilmatar 24 kuukauden sopimuksella täyttä tuulivoimaa. Täsmälleen samaan hintaan ja täsmälleen samalla tuotantotavalla saa myös Imatran Seudun Sähköltä virtaa.
Kuten näkyy, eri yhtiöiden välillä on joitain hintaeroja, mutta halvimmillaan niihin saa sähköä keskimäärin hintaan 7 snt/kWh. Tämä on melkoisesti enemmän kuin viime vuonna, mutta kuitenkin ihan siedettävä.
Halvin sähkö 2024
Alkavaa vuotta ajatellen kannattaa mielessä, että halvimmat sähkösopimukset ovat melko poikkeuksetta määräaikaisia. Kuluttajilla on halua lukita sähkön hinnat mahdollisimman alas, jotta joulukuussa ei tarvitse panikoida, kun uutisissa on monta juttua ennätyksellisen korkeista hinnoista.
Se, mistä halvinta sähköä saa vuonna 2024, on vielä melkoinen mysteeri, sillä pienempiä sähköyhtiöitä saatetaan lyödä yhteen ja saman tien kun talvi on ohi, pyritään todennäköisesti aloittamaan melkoinen hintasota, kun liikkumavaraa on taas enemmän. Kilpailutus kannattaa siis jättää kesäksi halvin sähkötarjous tulee vastaan. Onkin siis paljon fiksumpaa kysyä, milloin kuin mistä halvin sähkö.
Halvin yleissähkö on onneksi myös melkeinpä aina se edullisin sähkötarjous, sillä melko harvassa kodissa on vain yleismittaus, jolla siis mitataan sähkön oikeaa kulutusta. Sähköyhtiöt tiedostavat tämän ja osaavat siksi tarjota vaikkapa päivä-yö-sähköä vain harvoille. Mikäli et seuraa sähkön hintoja ollenkaan, sinun ei välttämättä kannata edes miettiä koko päivä-yö-sähköä.
Yleissähkö tulee lähes poikkeuksetta kerrostaloihin, joten kun kilpailutat sähköt kerrostalon, valitse yleissähkö, koska se on joka tapauksessa halvin sähkö kerrostaloon. Kerrostalossa et voi juurikaan itse vaikuttaa siihen, mihin vuorokaudenaikaan laitat sähkölämmityksen päälle. Kerrostalossa halvin määräaikainen sähkösopimus on myös sellainen, jossa ei ole perusmaksua; edullisin sähkön hinta siinä ei kuitenkaan ole, mutta kokonaisuutena tällainen on paljon edullisempi kuin vaikka kuukausimaksulla toimiva pakettidiili.
Onko pörssisähkö halvin?
Monien silmiin pörssisähkö näyttää houkuttelevalta vaihtoehdolta: jonkun sähköyhtiön hintoja selatessa sen hinta saattaa näyttää alhaiselta, kun se on vaikkapa +0,3 snt/kWh ja kahden vuoden määräaikainen sopimus on 7,99 snt/kWh. Eron tekee kuitenkin tuo plus-merkki, joka on vain sähköyhtiön perimä välityspalkkio sähkön pörssihinnan päälle.
Pörssisähkö toimii siten, että jokaiselle tunnille on sähköpörssissä oma hintansa ja jos kulutat sähköä jonkun tunnin aikana, sinulta peritään se hinta ja seuraavalta tunnilta sitten taas oma hinta. Jos siis klo 8–9 välillä hinta on 8,09 snt /kWh ja sähköyhtiön välityspalkkio on tuo +0,5, sinulta perittävä hinta on 8,59 snt/kWh kyseisen tunnin ajalta. Hinnat julkaistaan Fingridin Tuntisähkö-sovelluksessa noin 12 tuntia etukäteen ja niitä kannattaa ihmeessä seurata, jotta välttyy ikävimmiltä piikeiltä.
Pörssisähkö tulee halvaksi, mikäli sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, milloin asuntoasi lämmität. Tämä myös vaatii sen, että lämmität sähköllä, mikä rajaa pörssisähköstä hyötyjät lähinnä vain omakotitaloihin ja maatiloihin. Halvin sähkön hinta kWh:na on yöllä, jolloin yön halvat tunnit kannattaa hyödyntää lämmittämällä juuri silloin. Näin sähkön kulutus ei kasaudu kalliisiin päivän tunteihin.
Käytännössä kaikki yhtiö tarjoavat pörssisähköä, joten mikäli se sopii sinulle, se kannattaa kilpailuttaa yhtiöiden välillä. Pörssisähkösopimukset ovat usein myös toistaiseksi voimassa eli voit vaihtaa halvempaan heti, kun sellainen tulee vastaan. Poikkeuksena tästä on Kotimaan Energia, jonka pörssisähkössä on perinteisesti ollut vuoden määräaika. Monet yhtiöt myyvät myös pörssisähkösopimuksiin erillisiä hintakattoja, joiden kk-hinta kannattaa pitää tarkkaan mielessä, kun laskeskelee sopimuksen kokonaiskustannuksia.
Halvin sähkö omakotitaloon
Omakotitalossa suurin yksittäinen tekijä halvimman sähkösopimuksen metsästyksessä on se, millä kotisi lämmität. Mikäli lämmitysmuoto on sähkö, on kulutuksesi melko suurta ja vuosikulutusarvion laskeminen aloitetaan usein 10 000 kilowattitunnista. Ja vaikka sähköä ei kuluisi lämmitykseen, kuluu sitä silti isomman neliömäärän valaisemiseen ja kaikkeen muuhun. Suosittelemmekin sähkölämmitteiseen omakotitaloon pörssisähköä, mutta vain jos sähkön hintojen seuranta kiinnostaa ja haluat päästä kikkailemaan tunnin tarkkuudella. Mikäli kiinnostusta ei ole, kannattaa harkita esimerkiksi kvartaalisopimusta, jossa hinta päivitetään neljä kertaa vuodessa parin viikon varoitusajalla. Hinta seuraa sähkön markkinahintaa.
Eri tyyppisiä sähkösopimuksia vertailtaessa on hyvä muistaa, että omakotitalossa kulutus on joka tapauksessa niin suuri, että käytännössä ei ole mitään ideaa vertailla sopimuksien perusmaksuja: parin kolmen euron kuukausimaksu hukkuu sen kokoisissa sähkölaskuissa unholaan silmänräpäyksessä. Sen sijaan kannattaa keskittyä saamaan mahdollisimman pieni kWh-hinta ja sitten lukita se määräaikaisella sopimuksella mahdollisimman pitkäksi ajaksi.
Mikäli talo on vähän vanhempaa mallia, tai jos olet itse huolehtinut asiasta rakennusvaiheessa, talosta löytyy todennäköisesti kaksiaikamittari. Tämän avulla voit valita itsellesi päivä-yö-sähkön, jossa kWh-hinta on reilusti alempi yöllä kuin päivällä. Tunnin tarkkuudella hintaa ei päivittä, mutta siinä on käytännössä samat edut kuin pörssisähkössä, mutta sopii paremmin satunnaiselle hintojen seuraajalle.
Halvin sähkö kerrostaloon
Kerrostalossa sähköä ei juuri koskaan kulu mihinkään muuhun kuin valaistukseen ja kodin sähkölaitteisiin. Näin ollen kulutus on melko pientä ja vuosikulutusarvio on yleensä maksimissaan 1200 kWh yksin asuvan henkilön kohdalla. Tällaisissa tilanteissa kannattaa etsiä sellainen sähkötarjous, jossa on mahdollisimman pieni perusmaksu; parempi, jos perusmaksua ei ole ollenkaan. Näin pääset kerryttämään säästöä nimenomaan omalla kulutuksellasi ja sen vähentämisellä.
Täysin perusmaksuttomia sopimuksia on saatavilla melko hyvin kaikista yhtiöistä. Niissä itse sähkön kWh-hinta on yleensä melko korkea, mutta tätä ei kannata pelästyä keskimäärin jo 3 euron perusmaksu toisi 25 % korotuksen kuukausittaiseen sähkölaskuun.
Kulutustottumukset ja sähkölämmitys = kallista sähköä
Kokoavasti kannattaa siis sanoa, että halvin sähkösopimus riippuu siitä, mihin sähkö käytät ja millaiset kulutustottumukset sinulla on. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa on aivan eri tilanne kuin pienessä puulämmitteisessä mummonmökissä tai kerrostaloyksiössä. Siksi onkin tärkeää tunnistaa kuhunkin kohteeseen sopiva sopimus tyyppi eikä juosta yksinkertaisesti numeroiden perässä.
Sähkölaskujen kilpailutuksessa hyvin pärjäävät esimerkiksi Vihreä Älyenergia ja Oomi. Niillä on monipuolinen valikoima sopimuksia ja sähkön kWh-hinta pysyi kaikesta huolimatta hieman keskimääräistä alhaisempana.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Milloin on oikea aika kilpailuttaa?
Hyvissä ajoin ennen mahdollisen määräajan loppumista eli viimeistään 14 vrk etukäteen. Kilpailutus kannattaa ajoittaa kesälle.
Miksi kilpailutus kannattaa tehdä kesällä?
Kesällä sähkön pörssihinta, ja sitä kautta myös määräaikaisten sopimuksien hinta, on alempi kuin talvella, koska sähköä ei kulu lämmitykseen niin paljon.
Mitä ylimääräisiä kuluja sähkösopimukseen voi kuulua?
Eipä juuri muita kuin mahdollinen paperilaskusta perittävä lisä. Tämä pitää ilmoittaa ostajalle selkeästi etukäteen.
Onko pakko tukea paikallista?
Ei tarvitse. Voit ostaa sähkösi ihan miltä tahansa Manner-Suomessa toimivalta yritykseltä.
Mikä on halvin tuotantomuoto?
Suomessa halvin tapa tuottaa sähköä on vesivoima. Potentiaali ei kuitenkaan hyödynnetä niin paljon kuin sitä olisi.