Pörssisähkö: Myötä-, ja vastoinkäymisissä
Pörssisähkö sopimuksena
Kilpailutuksen tarjoaa: Vertaaensin.fi
Kilpailuta pörssisähkö
Moni kiroaa pörssisähkön joka talvi, kun uutisissa kerrotaan taas aivan tähtitieteellisen korkeista hinnoista. Pörssisähkön hinta kävi toisinaan jopa niin korkealla, että asteikko loppui kesken ja moni jopa kyseenalaisti, kannattaako pörssisähkö 2024. Tästäkin huolimatta monilla suomalaisilla on edelleen kodissaan pörssisähkösopimus, eikä sitä olla vaihtamassa mihinkään. Pörssisähkön hinta saattaa käväistä vähän korkealla toisinaan, mutta loppupeleissä kyseessä on oikein hyvä sopimus, kunhan vain tietää tarkkaan, mitä se pitää sisällään.
Sähköä markkinahinnalla?
Kilpailutuksen tarjoaa VertaaEnsin.fi
Mikä pörssisähkössä maksaa?
Pörssisähkön hinta tulee suoraan markkinoilta. Vaikka ei pörssisähköä juuri nyt käyttäisikään, voi se olla esimerkiksi muuton jälkeen oikein houkutteleva vaihtoehto. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että sinäkin tiedät, miten pörssisähkö ja sähkömarkkinat noin yleensä toimivat Suomessa. Hyvin monessa tapauksessa onnistunut sähkön kilpailutus alkaa tunnistamalla oman tilanteensa ja omat sähköiset tarpeensa, jotta voidaan pureutua siihen, mistä niitä säästöjä voidaan alkaa kerryttämään.
Pörssisähkötarjoukset
Mitä pörssisähkö on?
Pörssisähkö kulkee myös toisinaan nimellä markkinasähkö tai spot-sähkö. Tarkka nimi riippuu siitä, mikä sähköyhtiö sitä myy. Suomen sähkömarkkinoilla tarjonta on kuitenkin sähkön myyjien kesken melko tasalaatuista, eli sinun on kuluttajana paljon helpompi vertailla nimenomaan eri yhtiötä ennemmin kuin jonkin tietyn yhtiön tarjoamia sopimuksia.
Nimensä mukaisesti pörssisähkö tulee sähköpörssistä, jossa sitä myydään markkinahintaan. Tätä pörssiä kutsutaan nimellä Nordpool, jossa ovat mukana Pohjoismaat ja Baltia sekä muita Euroopan pohjoisia maita. Näillä mailla on yhteinen kantaverkko eli sähköä voidaan myydä vaivattomasti vaikkapa Saksasta Suomeen ja päinvastoin. Nordpool myös päättää markkinaehtoisesti hinnan koko alueella, eli sähkön hintaan ei vaikuta yhden maan vähän viileämpi talvi niin herkästi.
Pörssisähkössä jokaiselle vuorokauden tunnille on oma hintansa, joka perustuu kysyntään ja tarjontaan. Hinta tuppaa olemaan alempi yöllä kuin päivällä ja kesällä kuin talvella. Kuluttajalta voidaan siis veloittaa 24 eri hintaa vuorokauden aikana, muttei kuitenkaan samanaikaisesti. Hinnoista tiedotetaan julkisesti Fingridin pörssisähköön erikoistuneella Tuntihinta-sovelluksella. Seuraavan päivän hinnat tulevat näkyviin kuluvan päivän iltapäivään mennessä.
Pörssisähkö saattaa näyttää sähköyhtiön sivulla todella halvalta, koska sen hinta ei ole ilmoitettu samalla tavalla kuin muiden sopimusten kohdalla. Pörssisähkösopimuksissa on ilmoitettu usein sopimukseen kuuluva perusmaksu, kuten muissakin sopimuksissa, mutta sitten itse sähkön hinnaksi ilmoitetaan +0,X snt/kWh. Tämä on sähköyhtiön niin sanottu pörssisähkön marginaali eli välityspalkkio, jonka se lisää sähkön spot-hintaan. Jos siis klo 5–6 spot-hinta on 8,2 snt/kWh ja sähköyhtiön marginaali on +0,16 snt/kWh, sinulta peittävä hinta on 8,36 snt/kWh kyseisen tunnin ajalta.
Pörssisähkö: Plussat ja miinukset
Pörssisähköllä on omat faninsa ja sitten on niitä, joiden mielestä se on kaiken pahan alku ja juuri. On totta, ettei pörssisähkö ole mikään täydellinen järjestelmä, mutta se on siitä huolimatta tuhansille suomalaisille se sopivin ja mieluisin sähkösopimus.
Pörssisähkö plussat
Suurin plussa pörssisähkössä on monien mielestä sen markkinavetoisuus: jos haluat maksaa sähköstäsi markkinahintaa, tai päästä mahdollisimman lähelle sitä, pörssisähkö on paras sopimus tähän. Tavallisesti pörssisähkösopimukset ovat toistaiseksi voimassa, eli voit kilpailuttaa ja vaihtaa sen pois heti, jos vastaan tulee omasta mielestäsi parempi tarjous. Poikkeuksiakin on: Kotimaan Energian pörssisähkössä on 24 kuukauden määräaika. Monilla muilla sähköyhtiöillä se ensisijainen toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimenomaan pörssisähköä.
Pörssisähkö miinukset
Pörssisähkön miinuspuolena on se, että sähkön pörssihintoja on melkeinpä pakko seurata, jotta voi suunnitella omaa kulutustaan sen mukaan, ettei vain pidä sähkösyöppöä päällä illan kalliilla tunneilla. Monesti pörssisähkösopimuksissa ei myöskään ole samanlaista hintaturvaa kuin määräaikaisissa sopimuksissa.
Hinta voi heitellä vaikka kuinka paljon ja mahdollisesta hintakatosta joutuu maksamaan vähän korkeampaa perusmaksua, josta taasen ei ole muuta kuin haittaa, kun sähkö on kesällä halvempaa.
Koska Nordpoolin kautta sellaiset maat kuin Ruotsi ja Norja voivat myydä vaivattomasti ylituotantoaan, joka on yleensä vesi- tai ydinvoimalla tuotettua, Suomeen, saa pörssisähkön käyttäjä hyvin suurella todennäköisyydellä päästötöntä sähköä. Suomessa myös sähkön pientuottajat voivat myydä ylituotantoaan oman sähköyhtiönsä kautta Nordpooliin, jolloin sinne päätyy kotimaista aurinkosähköä. Asiakas voi myös Suomessa valita vaikkapa tuulivoiman pörssisähköönsä, jos näin haluaa.
Pörssisähkön hinta nyt
Kuten jo aiemmin sanottu, pörssisähkön hinta tuppaa olemaan korkeimmillaan talvella. Myös kylmät ja pimeät yöt lisäävät kysyntää ja tätä kautta nostavat pörssisähkön hintaa Nordpoolissa. Viimeisen viikon keskiarvo on 16 snt/kWh, joka on melko maltillista vuodenaika huomioiden. Tämä on myös kaukana joulukuun alun hintapiikeistä, jolloin pörssihinta oli yli euron. Mikäli talvella on leutoa ja sateista, on syytä odottaa, että pörssisähkön hinta ei pääse nousemaan samanlaisiin huippuihin kuin joulukuun alussa.
Pörssisähkön hinta siis heilahtelee melkoisesti eikä aina ylöspäin. Pörssisähkö teki historiaa vuonna 2020, kun helmikuussa Atlantilla puhaltava myrskytuuli sai tuulivoimalat pyörimään niinkin tehokkaasti, että pörssihinta painui miinusmerkkiseksi neljän tunnin ajaksi. Näin ei ole aikaisemmin käynyt. Pörssisähkön keskihinta 2020 oli itse asiassa muutenkin poikkeuksellisen alhainen, kun koronapandemia sulki suuren osa Suomesta. Vuoteen 2019 asti hinnat olivat sähkömarkkinoilla olleet melko lailla nousevia, mutta koronavuosi pudotti niitä hitusen. Tuolloin oli myös hyvä aika tehdä määräaikainen sopimus, sillä sähkön pörssihinta vaikuttaa epäsuorasti myös kaikkiin muihin sähkötuotteisiin.
Halvin pörssisähkö
Nyt kun pörssisähkön idea alkaa olemaan jo selvillä, moni varmaankin miettii, mistä kannattaako pörssisähkö ottaa ja missä on edullisin pörssisähkö. Pörssisähkön kilpailutus on siinä mielessä helppoa, että sinun kannattaa vertailla nimenomaan sähköyhtiöiden marginaaleja. Mitä pienempi se on, sitä enemmän säästät sivukuluissa ja sitä markkinatarkempaa maksamasi hintasi on.
Pörssisähköstä saa eniten irti, mikäli oma sähkön kulutus on suurta eli sitä kuluu lämmitykseen vaikkapa omakotitalossa. Tällöin on hyvä, jos kykenet lämmittämään kotiasi yön halpoina tunteina, jolloin ei tarvitse panikoida alkuillan hintapiikkejä. Monesti uusissa taloissa on jo valmiiksi rakennettu niin sanottu älylämmitys, jolla lattialämmitystä voi säädellä miten lystää vaikkapa kännykän kautta. Tällaisen lämmittäjän kannattaa ehdottomasti valita pörssisähkö, jossa on mahdollisimman pieni marginaali.
Pörssisähkö ilman perusmaksua olisi hieno ja halpa vaihtoehto, mutta sellaista harvemmin löytää. Sen sijaan on yleisempää, että perusmaksut otetaan avajaistarjouksena pois uudelta asiakkaalta vaikkapa kolmeksi kuukaudeksi. Tällainen tarjous saatetaan ulottaa vanhoille asiakkaille, jotka ovat vaarassa vaihtaa toiselle yhtiölle. Euromääräisesti tällaisesta kertyy tosin vain noin parin kympin säästöt. Paljon sähköä kuluttavalla tämä ei siis tuo kovinkaan merkittäviä säästöjä ja monet halpaa pörssisähköä metsästävät eivät juurikaan edes kiinnitä huomiota sopimuksen perusmaksuun, koska sillä ei loppupeleissä ole mitään merkitystä.
Siedettävän pieni marginaali pörssisähkössä on +0,4 snt/kWh. Suomen halvin marginaali on Nordic Green Energyllä, joka tarjoaa +0,16 snt/kWh marginaalia. Perusmaksu sen pörssisähkössä on 3,8 €/kk ja sähkö on täyttä vesivoimaa. Toinen halpaa pörssisopimusta tarjoava firma on Oomi, jonka marginaali on +0,22 snt/kWh ja perusmaksu 2,9 €/kk.
Kannattaako pörssisähkö 2024?
Joulukuun hintahyppäys saattoi pelästyttää, mutta kysymys kuuluukin, kannattaako pörssisähkö enää. Lyhyt vastaus tähän on, että kyllä. Painotamme toki edelleen omien sähkötarpeiden tunnistamista. Sitä, onko pörssisähkö halvin juuri sinulle, riippuu siitä, pystytkö hyödyntämään pörssisähkön halvat tunnit ja toisaalta, kestätkö ajoittaiet talven hintapiikit. Kyseisiä hintapiikkejä on nimittäin luvassa myös vuoden 2024 talvelle.
Kodin älylämmitys on asennus, joka kannattaa yhdistää pörssisähköön. Tätä kannattaa ajatella investointina ja tarvittavaan remonttiin voi myös hakea kotitalousvähennystä. Näin pörssisähkön juuri-ideasta pääsee hyötymään entistä paremmin: saat lämmitettyä kotia yöllä, jolloin se on halvempaa, ja vastaavasti taas pienentämään lämmitystä päiväsaikaan.
Mikäli kaipaat pörssisähköön jonkinlaista hintaturvaa, kannattaa valita sellainen sähköyhtiö, joka takaa esimerkiksi hintakaton 15 snt/kWh, oli pörssihinta sitten kuinka korkealla tahansa. Tällaisesta hintaturvasta maksetaan usein korkeampaa perusmaksua ja monesti puhutaan parin kolmen euron lisästä. Kilpailutusta tehdessä tämä kannattaa ottaa huomioon kuluissa. Toinen vastaava sivukulu on mahdollinen paperilasku. Pörssisähkön käyttäjän kannattaa asettaa laskutusväliksi kerran kuukaudessa, jotta yhdellä laskulla ei tarvitse tyhjentää tiliä kokonaan. Lisäksi omaa sähkön kulututustaan oppii seuraamaan paremmin, kun kuukauden välein tulee katsottua paljonko sähköä on kulunut.
Sähkön hintojen on ennustettu Suomessa nousevan hitaasti, mutta varmasti. Pörssisähkön käyttäjän on mahdollista kikkailla vaikkapa sen lämmityksen kautta itselleen ihan merkittäviä säästöjä pitkin vuotta ja siten varmistaa, etteivät nousevat keskivertohinnat osu omaan lompakkoon niin kivuliaasti kuin alunperin saattaisi.
Pörssisähkö sopii hintatietoiselle
Yhteenvetona voidaankin sanoa, että pörssisähkö on hintatietoisen kuluttajan valinta. Tällaisen sähkön käyttäjän kannattaa ehdottomasti seurata sähkön pörssihintoja ja sitä kautta hieman suunnitella omaa kuluttamistaan. Pörssisähkö sopii sellaiselle henkilölle, joka kuluttaa sähköä paljon ja saa jo melko pienillä muutoksilla melkoisia säästöjä aikaan.
Pörssisähkön kilpailuttaminen on helppoa, sillä sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin etsiä vain se matalin marginaali ja valita mahdollinen hintaturva, mikäli semmoisesta haluat maksaa jotain lisää. Itse sähkön spot-hintaan et voi vaikuttaa sinä eikä sähköyhtiösi, vaan siinä mennään markkinavetoisesti. Halvimmillaan pörssisähköä saa yöllä ja kesällä, joten oman kulutuksen piikkejä kannattaa ajoittaa noihin ajankohtiin, jos vain suinkin mahdollista.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Mitä muita kuluja pörssisähköön kuuluu?
Toisinaan sähköyhtiö saattaa veloittaa esimerkiksi paperisen laskun lähettämisestä. Varmista asia sähköyhtiöltä ennen tilaamista.
Milloin voin aikaisintaan kilpailuttaa sähkösopimuksen?
Jos sinulla on määräaikainen sopimus, voit kilpailuttaa sen nykyisen yhtiösi kanssa aikaisintaan kuusi kuukautta ja uuden yhtiön kanssa aikaisintaan kolme kuukautta etukäteen. Sopimus astuu joka tapauksessa voimaan vasta edellisen määräaikaisuuden päätyttyä.
Minulla on aurinkopaneelit. Voinko myydä ylituotantoa pörssisähkön hintaan?
Suurin osa sähköyhtiöistä ostaa mahdollisen ylituotannon, mikäli sinulla on heidän kanssaan jo sähkösopimus. Pientuotannon myynnistä täytyy tehdä erillinen sopimus.
Voinko valita pörssisähköni alkuperän?
Joidenkin yhtiöiden kohdalla tämä on mahdollista, muttei kaikkien.
Haluan kotiini älylämmityksen. Keneen olen yhteydessä?
Omalla sähköyhtiölläsi on todennäköisesti jokin kumppanuussopimus, jota kautta saat älylämmityksen hyvään hintaan. Kannattaa siis aloittaa omasta sähköyhtiöstäsi.